top of page
Ieškoti

Baidyklė | Atviras kvietimas


Aleknaičių kultūros ir edukacijos erdvė (Akee) kviečia menininkus(-es) teikti pasiūlymus viešai skulptūrai Aleknaičių kaime, Pakruojo rajone, sukurti. Vienas Akee veiklos tikslų – skatinti su užmiesčio teritorijomis susijusių temų ir įvaizdžių aktualizavimą ir apmąstymą šiuolaikinėje kultūroje. Taip kilo ir šio atviro kvietimo tema – baidyklė, arba kaliausė.


Baidyklių ir baidymo istorija sena ir neatsiejama nuo žemės ūkio. Manoma, kad pirmieji baidykles naudoti pradėjo egiptiečiai – jau prieš 3000 metų jie ant nendrių pamaudavo tunikas ir taip nuo kviečių pasėlių palei Nilo upę baidydavo putpeles. Senovės graikai dirbamuose laukuose statydavo medines vaisingumo dievo Priapo statulas – ir paukščiams gąsdinti, ir, tikėtina, derliui laiminti.Kai kuriose Šiaurės Amerikos vietos tautose vyrai patys sėdėdami ant paaukštinimų ir šūkaudami baidydavo prie pasėlių besiartinančius paukščius ir gyvūnus. Pirmosios Šiaurės Amerikoje ir Europoje naudotos baidyklės nebūtinai buvo panašios į vėliau išpopuliarėjusią šiaudais kimštą antropomorfinę figūrą su skrybėle. Jos galėjo būti sukonstruotos iš gyvulio kaukolės ir pūvančių produktų – pavasarį pastatomos laukuose ir po rudens derliaus nuėmimo šventės sudeginamos, o jų pelenais gerai patręšiama žemė.


Kadaise žmogaus pavidalo baidyklių funkcija galėjo būti ne tik atbaidyti paukščius, bet ir pažymėti, kam priklauso teritorija. Negyvų kūnų iškabinimo, kaip įspėjimo nesiartinti, tradicija turi gilias šaknis – pavyzdžiui, senovės romėnai nukryžiuotus kalinius palikdavo viešai kaboti kaip vietos gyventojus drausminančią žinią. Ankstyvosios baidyklės galėjo būti ir žmogaus aukos pakaitalai – lyg nukryžiuotasis, aukojamas gamtos pasauliui vietoje gyvųjų, kad gamta būtų pasotinta, taip apsaugant ūkį nuo nuostolių ir piktųjų dvasių. Tačiau baidyklės, arba kaliausės, visais laikais vienaip ar kitaip įkūnydavo skirtingus kultūrinius, mitologinius, religinius, okultizmo ar prietarų vaizdinius. Ir, nepriklausomai nuo jų kultūrinių šaknų, baidyklės visame pasaulyje turėjo atlikti konkrečią užduotį – išgąsdinti ir atbaidyti.


Iki ūkių stambėjimo ir industrializacijos Lietuvoje, kaip ir kitur, baidyklė buvo dažnas ūkininkaujančiųjų įrankis ir drauge jo kūrėjų išradingumo pernaudojant buities medžiagas ir daiktus reiškimosi sritis. Ilgainiui, atsiradus alternatyvioms kenkėjų baidymo technologijoms – pesticidams, atšvaitams, ultragarso bangas skleidžiantiems skaitmeniniams įrenginiams su infraraudonųjų spindulių jutikliais – tradicinių baidyklių poreikis ėmė nykti, joms pamažu tampant praėjusio laiko žyme arba tiesiog dekoracija. Pirminę funkciją praradęs ir vaizduotę kurstantis žmonių įrankis šiandien gali tapti bet kuo kitu – ir meno kūriniu. O gal naujai panaudotu įrankiu? Tad siūlant viešos skulptūros idėjas kviečiame tyrinėti, žaisti ir spekuliuoti šia tema – atsispirti nuo kaliausės įvaizdžio ne tik istoriniu, bet ir metaforos, futurologiniu ar kitu jums svarbiu ir įdomiu aspektu.


Projektą kuruoja, kūrinį atrinks ir kartu su Akee komanda padės įgyvendinti šiuolaikinio meno kuratorė Asta Vaičiulytė.


Jūsų pasiūlymų lauksime iki gegužės 31 d. dienos (imtinai) adresu: info@akee.lt. Atrinkto kūrinio autorių(-ę) skelbsime birželio pradžioje.




Akee – yra bendruomeninė iniciatyva, besikurianti Aleknaičių kaime, Pakruojo rajone, tarpukariu statytos mokyklos teritorijoje. Akee siekia praturtinti Lietuvos bei tarptautinį su užmiesčio teritorijomis susijusios kultūros diskursą, sudaryti sąlygas kultūros kūrėjams ir tyrėjams įgyvendinti užmiesčio teritorijoms aktualius bei socialiai tvarius projektus.


Daugiau apie Akee: www.akee.lt.


Daugiau apie kuratorę:

Asta Vaičiulytė yra kuratorė ir meno leidinių redaktorė, 2022 metų pabaigoje pasirodžiusios knygos „Pokalbiai apie Lietuvos šiuolaikinį meną“ sudarytoja. Dirba kuratore Šiuolaikinio meno centre, Vilniuje, 2017 metais kokuravo Lietuvos paviljoną 57-ojoje Venecijos meno bienalėje.



Atviro kvietimo sąlygos:


∙ Kūrinys bus nuolat eksponuojamas Akee administruojamoje teritorijoje (buvusios mokyklos kieme arba greta esančiuose dirbamuose laukuose)

∙ Numatoma kūrinio įgyvendinimo data ir viešas pristatymas – rugpjūčio vidurys

∙ Atlygis menininkui(-ei) – 1500 Eur (įskaitant mokesčius)

∙ Kūrinio produkcijos biudžetas – 2000 Eur

∙ Akee taip pat padengs tiriamųjų vizitų ir, esant poreikiui, rezidencijos Aleknaičiuose kelionės ir apgyvendinimo išlaidas



Teikdami pasiūlymus pridėkite:


∙ Kūrinio ar jo idėjos pristatymą (ne didesnės apimties nei du A4 lapai)

∙ Kūrinio vizualinę medžiagą (eskizą, vizualizaciją ar kt.)

∙ Laisvos formos CV ir ankstesnės kūrybinės veiklos pristatymą (portfolio)



Jei turite klausimų, susijusių su šiuo kvietimu, rašykite: info@akee.lt.



Grafinis dizainas: Tadas Karpavičius

Komunikacija: Inga Galinytė


Projektą finansuoja: Lietuvos kultūros taryba

Projektą remia: MB „Lairent“

bottom of page