top of page
Ieškoti

Domo Ignatavičiaus personalinė paroda „Paslėpta“


Liepos 16 d., sekmadienį, 14 val. Trakų Vokės dvaro sodyboje (Žalioji a. 2A, Vilnius) vyks Domo Ignatavičiaus personalinės parodos „Paslėpta“ atidarymas.


Gamta skirtingai nuo žmogaus yra racionali. Gamtos kuriamų formų tikslas yra išgyvenimas, pagrindinis kriterijus yra funkcionalumas ir gėrėdamiesi gamtos formomis, pamirštame tai, kad tos formaos atsiranda siekiant racionaliai prisitaikyti. Žmogaus kuriamuose daiktuose šalia funkcionalumo atsiranda kitas vertės matas, kuris daro daiktą išskirtiniu.


Parodoje pristatomi objektai tarsi bandymas kitaip pažvelgti į musų buitį kuriančius daiktus, kuriuos galima įvardinti kaip gaminius. Žmogaus sukurti daiktai-gaminiai turi kitą prasmę nei gamtos dariniai – tai yra savotiška turinio transformacija į simbolį. Daiktai-gaminiai yra daugiau nei tiesiog mūsų netobulo kūno kūno pratęsimas ar racionalus prisitaikymas, jie formuoja mūsų gyvenimą, pati gamta yra savotiškai sudaiktinama (naminiai augalai, gyvūnai). Ar galima pažinti daiktą, jo fenomeną, ar daiktas yra tiesiog mūsų gyvenimo žaidimo atributas, kur daiktą gali pažinti tik pašvęstieji į šio žaidimo taisykles? Įvilkti į reprezentatyvią formą daiktai-gaminiai slepia funkciją, kuri tarsi turėtų būti gaminio pirmapradė ištaka. Patys daiktai-gaminiai yra dalomi ir jų vidinė struktūra taip pat susideda iš dalių, kurios taip pat yra gaminiai. Šių sudedamųjų dalių išorinė forma yra mažiau svarbi, juose labiau yra išreikšta funkcija. Daiktas-gaminys suvokiamas kaip išorinė, „reprezentatyvioji“ jo pusė, tačiau ir patys daiktai-gaminiai būna daugiau ar mažiau reprezentatyvūs – vieni yra ištraukiami viešai apžvalgai, kiti yra slepiami – taip tapdami funkcine kito daikto-gaminio (spintos, stalčiaus) savybe. Daiktai-gaminiai kaip „namų jaukumo atributai“ kuria vizualinį buities foną, tuo tarpu fizinis „jaukumo” pojūtis, kuris yra labiau gamtiškas ir laukinis (šiluma, maistas) siejamas su paprastai racionaliomis funkcijomis kurias kuria daiktų-gaminių sudedamos dalys, paslėptos jų viduje. Ši paroda – savotiškas tyrinėjimas, kiek lieka daiktiškumo kai daiktas-gaminys perkeliamas į kitą kontekstą, keičiant jo medžiagiškumą, požiūrio kampą – kiek daiktiškumo išlieka atskyrus jį nuo utilitarios paskirties, ar tapdamas meno kūriniu išlieka tas pats daiktas?


Paroda veiks iki rugpjūčio 20 d.

bottom of page