top of page
Ieškoti

Galerijoje „Drobė“ atidaroma R. Gavelio romano „Vilniaus Pokeris“ įkvėpta paroda „Ar tu ne kanukas?“


Gegužės 19 d. 18 val. LDS Kauno skyriaus galerijoje „Drobė“ atidaroma R. Gavelio romano „Vilniaus Pokeris“ įkvėpta paroda „Ar tu ne kanukas?“. Parodoje eksponuojami R. Gavelio (1950–2002) kartos menininkų darbai ir šiuolaikinių kūrėjų interpretacijos „Vilniaus pokerio“ temomis, jos kuratorius – Linas Liandzbergis. Daugelis didžiųjų pasaulio miestų turi savo istorinę ir šiuolaikinę mitologiją: nuo „Paryžiaus katedros kupriaus“, „Šerloko Holmso nuotykių“, „Karlsono, kuris gyvena ant stogo“, Haruki Murakami „1Q84“ ir „Mechaninio paukščio kronikų“ iki „Hario Poterio“ ir „Da Vinčio kodo“. Tęstinė istorinė/kultūrinė mitologija – ypač tais atvejais, kai pasiekia pasaulines auditorijas – tarnauja kaip ypač efektyvus miesto įvaizdžio formavimo veiksnys, kuriantis išskirtinę pridėtinę vertę ne tik miesto lankytojams, bet ir jo gyventojams. Nuoseklus tikslinis miesto emocinio portreto formavimas padeda kurti gilesnį emocinį santykį su miestu, skatina miesto gyventojus ir jo svečius atskleisti gilesnius miesto egzistavimo lygmenis, aktyviai įsitraukti į tolimesnį miesto kaip kultūrinio reiškinio savasties formavimą.


Vienintelis visuotinai žinomas ir pripažįstamas Vilniaus mitologijos naratyvas – legenda apie Geležinį vilką yra per daug archajiškas, kad taptų stipriu kultūriniu postūmiu ateičiai. R. Gavelio „Vilniaus Pokeris“ šiame kontekste suteikia unikalią galimybę apjungti įvairias istorinės ir šiuolaikinės urbanistinės mitologijos linijas į vieną galingą naujųjų laikų legendą, kurioje tilptų ne tik miesto istorija bei dabartis, bet ir galingas kūrybinis postūmis, nukreiptas į ateitį.\


Romano puslapiuose, tarp gausybės įvairių vietų, skaitytojai atsiduria ir dailininko Teodoro studijoje. Būsimo filmo pagal Gavelio romaną režisierius Donatas Ulvydas ilgai svarstė, kokie darbai turėtų kabėti toje studijoje kino kūrimo metu. „Būtinai – autentiški! Tikri dailininkų darbai“,– nusprendė.


Parinkti kūrinius jis pakvietė tapytoją ir parodos kuratorių Liną Liandzbergį. Kadangi meno rinkinys išėjo solidus, kūrėjai nutarė neapsiriboti tik kino aikštele, o į menamą Teodoro studiją pakviesti visus kauniečius – surengti atvirą parodą.


Kūniškumas ir miesto paslaptys, bekompromisis laisvės siekis ir neapleidžiantis jausmas, kad esi sekamas, aistra, tamsioji žmogaus pusė, mistiškiausi Vilniaus simboliai ir kanukai, vis dar gyvenantys tarp mūsų, – tai keletas parodos „Ar tu ne kanukas?“ temų.


Parodos dalyviai: Laisvydė Šalčiūtė, Eglė Kuckaitė, Monika Furmana, Donatas Ulvydas, Egmontas Bžeskas, Vilmantas Marcinkevičius, Audrius Gražys, Vladas Juodagalvis, Eglė Ganda Bogdanienė, Emilis Vėlyvis, Vytautas Vasiliūnas ir Rimas Olšauskas.


Parodą finansuoja "GO Vilnius"

bottom of page