top of page
Ieškoti

Kristinos Paulauskaitės-Ramonaitienės ir Mariaus Ramonaičio paroda „VAKAR / RYTOJ“

Parodos atidarymas Janinos Monkutės-Marks muziejuje balandžio 22 d. 17 val.


VAKAR / RYTOJ


Sako, verta gyventi šia diena, šia minute... Tu jau išmokai taip?..


Parodą VAKAR / RYTOJ pristato keramikų pora, gyvenime ir kūryboje einantys kartu – Kristina Paulauskaitė-Ramonaitienė ir Marius Ramonaitis. Keramika sujungė studijų metu, studijuojant Kauno Kolegijos Justino Vienožinskio menų fakultete, ir veda bendru keliu. Nuo pat studijų baigimo 2011 m. abu dalyvauja kolektyvinėse keramikos parodose. Meistrystę ir profesionalumą savo srityje kasdien tobulina dirbdami su moliu, kuriami interjero akcentai, įgyvendinami individualūs projektai, švenčių dovanos, indai ir kitos smulkmenos. Autoriai kartu įkūrė interneto svetainę Pukmuse.lt „Keramika Jums ir Jūsų namams“. Marius, džentelmeniškai užleidęs kūrybinę dirbtuvių erdvę žmonai Kristinai, pastaruoju metu užsiima technine keramikos amato dalimi, padeda įgyvendinti idėjas ir kuria „už kadro“. Tad ši paroda – seniai gyva tyli mintis parodyti tai, kas kuriama atskirai ir kartu, tai, kas lieka nutylėta, bet parodoma keturių rankų prisilietimu.


Kristina Paulauskaitė-Ramonaitienė nuo 2016 m. Lietuvos dailininkų sąjungos narė. Nuo 2011 m. aktyviai dalyvauja ne tik šalies, bet ir užsienio kolektyvinėse parodose. Jau yra surengusi penkias personalines keramikos kūrinių parodas. Ši – šeštoji ir tuo pačiu pirmoji šeimos autorinė paroda. Kristina sako: „Mėgstu drąsiai eksperimentuoti, taip atrandu vis platesnes keramikos meno galimybes. Keramika man – nuolatinis žaidimas, eksperimentai ir neišsemiamos galimybės įgyvendinti idėjas erdviniuose kūriniuose. Kūriniais bandau išsakyti mintis, kurių dažnai neišeina išreikšti žodžiais. Kūryba man – būdas kalbėti.


Marius Ramonaitis nėra aktyvus parodų dalyvis, dažniau lieka šalia Kristinos padėdamas techniškai įgyvendinti tiek parodas, tiek pačius kūrinius. Daug energijos nukeliauja dirbant su individualiais užsakymais, žiedžiant, glazūruojant, prižiūrint techninę dirbtuvių bazę. Mariaus kūrybiniuose darbuose matyti išgrynintos idėjos, aiškios formos, subtiliai pateiktos ryškios spalvos.


Mariaus nuomone, kiekvienas kūrinys turi būti iki smulkmenų apmąstytas ir iki galo atliktas tiek idėjos, tiek technine prasme. Geros idėjos yra tos, kurios ateina kaip aiškus supratimas, jog šiandien, čia ir dabar, tai yra aktualu man ir visuomenei.


Pristatomą parodą VAKAR / RYTOJ galima skirti į dvi dalis. VAKAR – tai retrospektyvinė poros kartu nueito kūrybinio kelio apžvalga.


RYTOJ – specialiai šiai parodai sukurto interaktyvaus kūrinio pristatymas. Šių dienų kontekste apie rytojų kalbėti sunku, tačiau neabejotinai visi galvojame, viliamės, linkime, tikimės... Vadovautis patarimais „gyvenk šia diena, šia minute“, tikrai nėra taip lengva. Mus supa įsipareigojimai, atsakomybės ir kita. Interaktyvus kūrinys „Laikas“ kviečia čia ir dabar žaisti ir tuo pačiu žvelgti į rytojų. Kiekvienas parodos lankytojas galės susikurti savo laikrodį, kuris gali įkvėpti kiekvienoje valandoje atrasti, pajausti, nuveikti vis kažką naujo.


Kūriniai iš pirmosios parodos dalies VAKAR atskleidžia kūrybinį kelią, ieškojimus ir pokyčius. Poros kūryboje pastebimas augimas kartu, kūrinių stilistiniai skirtumai ir laikui einant atsirandantys supanašėjimai. Siekdami įgyvendinti kūrybines idėjas, autoriai dažnai renkasi keramiką jungti su įvairiomis medžiagomis, techniniais elementais, pavyzdžiui, apšvietimu, garsais, veidrodžiais, metalu ir kt. Ilgametė patirtis taip pat leidžia laisviau varijuoti įvairiomis keramikos technikomis liejant, štampuojant, naudojant savo gipso formas, pritaikyti kūrinius prie įvairių elektronikos įrenginių ir kt. Idėjos, kurios sujungia gebėjimus, skirtumus, atsineštą pasaulėžiūrą, išauga į gyvybės pripildytus kūrinius. Ne vienas iš kūrinių šviečia, kalba ar kitaip kviečia žiūrovus prieiti arčiau. Siekiama, kad paroda būtų gyva, įtraukianti ir atskleidžianti naują požiūrį į keramiką.


Kristina ir Marius šypsodamiesi teigia: „Abu norime keramiką sugyvinti, kažkuria prasme daryti iš jos išradimus.“


Daugiau nei dešimtmetį kūrybinio kelio atspindintys kūriniai atskleidžia to laiko aktualijas nuo emigracijos iki „Covid-19”. Idėjos kūriniams ateina kartu su įvykiais pasaulyje, šalyje, liečiančiais ir kiekvieno mūsų aplinką.


Asta Fedaravičiūtė-Jasiūnė Kuratorė VšĮ Janinos Monkutės-Marks muziejus J.Basanavičiaus 45, LT-57182 Kėdainiai, Lietuva tel. +370 347 57398 mob. +370 638 41648 el.p.: galerija@jmm-muziejus.lt www.jmm-muziejus.lt


bottom of page