top of page
Ieškoti

LDS dalyvavo 19-oje pasaulinėje Tarptautinės meno kūrėjų asociacijos Generalinėje Asamblėjoje

2023 m. vasario 23-26 dienomis Stambule vyko 19-a pasaulinė Tarptautinės meno kūrėjų asociacijos Generalinė Asamblėja ir simpoziumas „Humanity in Exile“.


Vasario 23 d. vykusį simpoziumą moderavo Pasaulinės meno kūrėjų organizacijos (IAA World Internacional Accociacion of Art) prezidentas, menininkas, kuratorius, politinis aktyvistas Bedri Baykam.

Bedri Baykam

Į tribūną įžengęs, beveik septynis metus IAA vadovavęs Bedri Baykam, simpoziumą pradėjo tylos minute, kviesdamas prisiminti žemės drebėjimo, įvykusio vasario mėnesį Turkijoje ir Sirijoje, aukas.


Pradėdamas simpoziumas Bedri Baykam priminė žmonijos norą klajoti nuo neatmenamų laikų. Tačiau išskyrė esminius skirtumus tarp savarankiško geresnio, įdomesnio gyvenimo ieškančių smalsuolių ir priverstinės migracijos – bėgimo iš savo šalies už žodžio laisvę arba totalitariniam režimui nepalankią kūrybinę raišką. Kuomet žmonės yra priversti per 24 valandas palikti savo gimtus namus, šeimas, turtą, darbą, ect. „Klajokliai ne visada su savimi pasiima sielą. Kartais jie palieka ją praeityje" – tęsė cituodamas Diya Abdo Amerikos mokslininko, gimusio Palestinoje, žodžiais.


Su dideliu apgailestavimu Bedri Baykam priminė Sirijos, Irano, Irako, Afganistano, Palestinos, Libano ir neseniai prie šių siaubingų karo išvargintų šalių patirčių, primenančių Antrąjį pasaulinį karą, prisijungusios Ukrainos patirtis. Atkreiptinas dėmesys į stigmatizuotą požiūrį į pabėgėlius. Daugumai vis dar atrodo pabėgėliai yra „kiti", „kitokie” kurie neva, niekada „nepritaps“. Bendri Beykam yra įsitikinęs, kad nemaža žmonijos dalis yra užtikrinti savo padėtimi ir savo šalių politiniu stabilumu, todėl jiems trūksta politinio jautrumo, empatijos, tolerancijos.


Anot pranešėjo, dažnai nutinka, kad užuojauta ir parama karo ištiktoms šalims nėra sisteminga, vieną dieną padėję kenčiantiems, kitą – įsisukame į kasdienį gyvenimą, nerūpestingai pamirštame mūsų gyvenimo tiesiogiai nepaliečiančias problemas. Reflektuodami pranešėjo mintis, mes – lietuviai, supažindinome simpoziumo dalyvius su Lietuvos ir LDS aktyvumu ir parama Ukrainai.


Bendri Beykam akcentavo, kad būtent menininkai, rašytojai ir intelektualai dažniausiai tampa pagrindiniais taikiniais, kuriems tenka tremtinio našta. Tačiau tik jų sumanumas ir kūrybinė dvasia ir veiklos gali tapti vilties dvelksmu ir pokyčiu, išlaisvinančiu žmoniją nuo prievartos.


Kita simpoziumo pranešėja – Esra Yildiz – Turkijos AIKA prezidentė, Bilgi universiteto profesorė, aktyvistė, meno kuratorė, žurnalistė, filmų kūrėja savo pasisakyme analizavo meną ir reprezentavimo politiką. Prancūzijos paviljone Venecijos bienalėje 2022 menininkė Zineb Sedir pristatė video darbą apie migraciją. Vienas pirmųjų migracijos temą mene pradėjo naudoti Marcel Duchamp. Jo kūrinys „Box in a Suite Case“, paremtas asmenine patirtimi gyventi tremtyje – apie postkolonijinį pasaulį ir žmonių judėjimą tarp kontinentų, šalių, kultūrinių kontekstų. Nemaža dalis XX a. menininkų tapo tremtiniais iš savo gimtų šalių dėl tautybės, tikėjimo, politinių pažiūrų, ect. Žinoma, Bauhaus menininkų pora – Ani ir Josef Albers taip pat turėjo palikti savo gimtą Vokietiją, prasidėjus fašistinei diktatūrai.


19-osios IAA Generalinės Asamblėjos akimirka

2017 m. Kaselio Dokumentoje menininkas Hiwa K. sukūrė interaktyvią instaliaciją, imituojančią pabėgėlių stovyklą iš statybinių vamzdžių. Šiame objekte parodos metu gyveno pabėgėliai ir socialiniai aktyvistai savo veiklose aktualizuojantys migrantų temą. Žinomas kinų menininkas aktyvistas Ai Wewei savo darbuose kalba apie migracijos, namų praradimo temą.


Pristatymo metu buvo demonstruoti video filmų ir reportažų iš Sirijos, Irano fragmentai apie žmonių kasdienybę, bendruomenes, jų inicijuojamus kūrybinius užsiėmimus.


Meno kritikas, Isik universiteto rektorius Prof. Dr. Hasan Bulent Kahraman savo pasisakyme akcentavo, kad migracija yra didžiausias XXI amžiaus iššūkis. Migrantai yra – politiniai, ekonominiai, socialiniai. Remiantis statistikos duomenimis šiuo meti pasaulyje yra 40 mln. migrantų. Dalis jų – vaikai. Pranešėjas aktualizavo migracijos, pabėgėlių problematikos tyrimuose vartojamą žodyną – Motherland, Fatherland, roots, past, memory layers... Jis analizavo „šaltosios“ (istorijos vadovėliai) ir „karštosios“ (žmonių istorijos, tautosaka, kalba) svarbą ir skirtybes. Ypač akcentavo kalbos, kaip praeities konstrukto vertę. Pranešėjas analizavo priverstinės ir savanoriškos, geranoriškos migracijos atvejus, pabrėždamas, kad geranoriškos migracijos atveju žmonės bando ieškoti savo poreikių patenkinimo galimybių svetur, daugiausia tai nutinka siekiant išsilavinimo ar kuriant šeimas.


Ukrainos atstovė Polina Somoshkina – meno rezidencijos Stambule direktorė pristatė kaip kuriamos galimybės Ukrainos menininkams reziduoti Turkijoje.


Meno kritikas ir kuratorius Firat Araboklu kalbėjo apie menininkų iniciatyvas, klajoklių naratyvą, solidarumą Irano moterų kovos už savo teises kontekste.


Irano foto žurnalistė, aktyvistė Maryam Mazrooei į simpoziumą atvyko pabėgusi iš Irano kalėjimo, kuriame atsidūrė po dalyvavimų protestuose už moterų teises kartu su Mahsa Amini. Maryam minėjo, kad jos buvimas pasaulio meno kūrėjų asociacijos Generalinėje asamblėjoje nėra saugus, jos fotografijų paroda, demonstruojanti moterų kovą už savo teises Irane, šiuo metu veikia Stambule.


Sirijos menininkas Krayyam Zidane pasakojo apie savo aplinkos žmonių teisių pažeidimus, žmonių dingimus Sirijoje. Iš suimtų žmonių atimami visi dokumentai, jie gauna arešto identifikavimo numerį, todėl giminės ir artimieji negali jų atrasti ir pasirūpinti išlaisvinimu.


Sirijos menininkas Seyed Davoud pasidalino savo patirtimi kaip palikęs Sirija, Stambule įkūrė galeriją, kurioje eksponuoja ir parduoda Sirijos menininkų darbus.


Menininkai Yulia Batyrova ir Murat Mukhametov – pabėgėliai iš Rusijos, nepritariantys Rusijos invazijai į Ukrainą, gyvenantys ir kuriantys Stambule.


Simpoziumą baigė teisininkė Peaner Soam, papasakojusi apie migracijos taisykles, migrantų teises ir pareigas. Statistikos duomenimis menininkų migracijos priežastys – politinės.


19-osios IAA Generalinės Asamblėjos dalyviai

Vasario 23-26 d. vyko IAA World Generalinė asamblėja, kurioje buvo pristatyta IAA Prezidento ir vykdomojo komiteto veiklų ir finansinė ataskaita. Vyko audringos diskusijos dėl Statuto pakeitimo. Statuto pokyčiai buvo deleguoti naujai išrinktam IAA World vykdomajam komitetui.


Bendru sutarimu buvo išrinktas naujas IAA World Vykdomasis komitetas iš 11 narių: Maria Moroz (Lenkija), Vahida Ramujkic (Serbija), Marta Yglesias Piza (Kosta Rika), Sofia de la Fuente (Švedija), Ryoji Ikeda (Japonija), Stacie McCornick (Jungtinė Karalystė), Kathe Madrigal (Jungtinės Amerikos Valstijos), Marcel Noack (Vokietija), Igors Dobičins (Latvija), Graciela Ferreiro Robles (Meksika).


Pirmasis IAA World Vykdomojo komiteto posėdis, įvykęs vasario 25 d. išrinko naują Prezidentą – Lee Kwamg Soo, jis yra Korėjos meno kūrėjų asociacijos prezidentas.


LDS pirmininkė prof. Eglė Ganda Bogdanienė ir naujasis IAA prezidentas Lee Kwamg Soo

Lietuvą 19-oje pasaulinėje Tarptautinių meno kūrėjų asociacijų Generalinėje asamblėjoje ir simpoziume „Humanity in Exile“ atstovavo LDS pirm. E. G. Bogdanienė, LDS Tarybos Užsienio reikalų komiteto pirm. Solveiga Gutautė, komunikacijos vadovas Andrius Grigalaitis. Kasdien buvo daromi reportažai iš Generalinės asamblėjos, supažindinant LDS narius su GA darbais. Aptarti tolesnio bendradarbiavimo planai su Švedijos, Vokietijos, Turkijos, Jungtinės Karalystės, Šveicarijos, Japonijos, Meksikos, Panamos, Maroko, Kosta Rikos, Serbijos, Pietų Korėjos delegacijomis.


19-osios IAA Generalinės Asamblėjos dalyviai susipažįsta su Konstantinopolio gynybinės sienos restauravimo procesais

LDS informacija

bottom of page