top of page
Ieškoti

Paroda „SALVE, VILNIUS“, skirta Vilniui, jo artėjančio 700 metų jubiliejaus proga



2022 m. sausio mėn. 25 d. – kovo mėn. 28 d. Energetikos ir technikos muziejuje (Rinktinės g. 2, Vilnius) .Dalyvauti šioje tęstinėje parodoje pakviesti ne tik profesionalūs Lietuvos dailininkai, ir ne vien vilniečiai, bet taip pat ir svetur gyvenantys lietuvių išeivijos dailininkai.

Jau penktoji „SALVE, VILNIUS“ ciklo paroda

Parodų „SALVE, VILNIUS“ ciklas prasidėjo 2018 m. Pirmoji paroda vyko Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“, kaip „Menas interjerui“ dalis. Antroji paroda surengta 2019 m. „Domus galerijoje“. Trečioji paroda 2020 m. eksponuota Trakų Vokės dvaro sodybos Tiškevičių rūmuose. 2021 m., dėl kilusios pandemijos, ketvirtoji paroda kiek pakeistu pavadinimu „SALVE, VILNIUS, kitaip“ suorganizuota Vilniaus bernardinų bendruomenės centre.


Parodų ciklas skirtas Vilniaus 700 metų jubiliejui


Jau pats parodų ciklo „SALVE, VILNIUS“ pavadinimas byloja, kad visos ekspozicijos skirtos pasveikinti Vilnių artėjančio jubiliejaus proga. Sostinės jubiliejus pirmą kartą Lietuvos istorijoje bus švenčiamas 2023 m. sausio 25 d. Mat lygiai prieš 700 metų, 1323 m. sausio 25 d., Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino Vakarų Europos miestams lotynų kalba rašytuose laiškuose (6) Vilnius pirmą kartą paminėtas kaip Lietuvos sostinė.


Parodų ciklo pavadinimą įkvėpė Vilniaus mieste ant kai kurių senųjų gyvenamųjų pastatų įėjimų slenksčių dar išlikęs lotyniškas užrašas „SALVE“ (iš lot. k. „Sveiki“). Tai pagarbus kreipinys į namo šeimininką, gyventoją ar atėjusį svečią. Šie keliaspalviai smulkinto marmuro užrašai, atsiradę XX amžiaus pradžioje, – tai Vilniaus architekto Adamo Antono Filipowicziaus-Dubowiko inicijuotas ženklinimas.


Energetikos ir technikos muziejaus Katilų ir Turbinų salėse žaismingai išnaudojus erdves, sukurta intriguojanti parodos „SALVE, VILNIUS“ ekspozicija, pasitelkus įvairių meno šakų atstovus.


Dalyvauja tapytojai, skulptoriai, tekstilininkai ir tarpdisciplininio meno kūrėjai sukūrę apskrito formato meno darbus: paveikslus, skulptūras, tekstilės objektus, instaliacijas skirtus Vilniaus miesto unikalumui įamžinti ir iškilmingai sveikinti artėjančio 700-ojo jubiliejaus proga.

Parodą atidarant Vladas Braziūnas ir Agota Zdanavičiūtė atliks poetinę muzikinę kompoziciją poeto balsui ir skambančiai gausai „Vilniaus heteroglosija“.

Ovaliniai, arkiniai, apvalūs (tondas) paveikslai, aptaki skulptūra, apvalių formų tekstilė pasirinkti sąmoningai. Dekoratyvios apskritimo kompozicijos yra kilusios iš antikos ir vėlesnių renesanso laikų: plafonai, kartušai, tondai, medalijonai; apvalios mozaikos, rozetes, freskos, reljefai, vitražai, gobelenai. Tai puošnūs dekoratyvūs elementai interjeruose, eksterjeruose bei simbolinės kompozicijos vaizduojamajame mene.


Skultūriškai aptaki meno kūrinių forma – tai ir užuomina į vingiuotas senamiesčio gatveles, į apvalias Vilniaus senosios architektūros detales. Grakštūs gotikiniai, barokiniai bažnyčių skliautai, kupolai, bokštai; klasicistiniai, ampyro stiliaus pastatai (Lietuvos respublikos prezidentūra, Chotkevičių ir Tiškevičių rūmai), dvarai, namai su arkiniais langais muzikaliai dera kalvotame Vilniaus miesto reljefe. Šiuolaikinės architektūros pastatai kartais darniai jungiasi (o kartais ir nesijungia) į harmoningą miesto panoramą. O sostinei būdingas daugiatautiškumas ir skirtingų kultūrų sambūvis formuoja ne tik unikalų miesto veidą, bet ir jo kismą, virsmą istorijos vingiuose. Maža to, gyvenantieji svetur taip pat jaučia Vilniui gilius sentimentus. Taigi nenuostabu, kad senasis Vilnius ne vienai kūrėjų kartai buvo, yra ir išliks įkvėpimo šaltinis.

Dialogas su miestu per meno kūrinį

Parodų ciklo organizatoriai viliasi, jog šie darbai leis meniškai apmąstyti kūrinių autorių santykį su Vilniumi bei per meno kūrinius leis užmegzti savotišką dialogą su miestu. Dalyvavimas šioje parodoje – tai išskirtinė proga dabarties menininkams, puoselėjantiems pagarbų dėmesingumą mūsų miestui, atsiskleisti sava vizualinio meno kūrėjo kalba ir apvalių formų autoriniuose darbuose kūrybiškai aktualizuoti Vilniaus legendines istorijas bei šiuolaikines menines kasdienybės sampratas, įprasminančias vilniečių tapatybę.


Parodos tikslas

Kryptingai tęsti Vilniaus kultūros kelią, paliekant ženklius pėdsakus miesto istorijos puslapiuose: tikima, kad svarbūs Vilniaus istorijos artefaktai, nūdienos kūrėjų sutalpinti į aptakų apvalų formatą, virs nauja istorija.


Parodos dalyvių sąrašas


Algirdas Bosas, Kęstutis Musteikis, Marius Strolia, Audrius Gražys, Rūta Eidukaitytė, Virginija Kirvelienė, Marijonas Šlektavičius, Asta Vasiliauskaitė, Kristina Daniūnaitė, Aistė Bugailiškytė, Ernestas Žvaigždinas, Živilė Jasutytė, Paulius Juška, Artūras Braziūnas, Irena Mika Mikuličiūtė, Martynas Gediminas, Evaldas Grinius, Virginijus Stančikas, Skaistė Verdingytė, Ūla Gečaitė, Guoda Balbieriūtė,Skaistė Asmenavičiūtė, Gražina Murelytė Ajauskienė, Valentinas Ajauskas, Jaroslav Rokicki, Gintautas Vaičys, Ewa Pohlke, Loreta Zdanavičienė, Ričardas Zdanavičius.

SALVE, VILNIUS“ parodos atidarymas 2022 m. sausio 25 d. 17 val.

Parodos kuratorius

Ričardas Zdanavičius

mob.: 861812159

Paroda yra viena iš Vilniaus 700-ojo jubiliejaus iniciatyvų. Kelerius metus organizuojama šventė kuriama partnerystės principu. Daugiau apie programą – projekto tinklalapyje www.700vilnius.lt


bottom of page