top of page
Ieškoti

Saulius Kruopis | MEDITACIJOS LAIKAS TIKSI


Saulius KRUOPIS (g. 1960) – Lietuvos tapytojas, fotomenininkas, tapybos plenerų organizatorius. Baigęs Šiaulių miesto vaikų dailės mokyklą, 1975–1980 m. mokėsi meninio apipavidalinimo ir meninės fotografijos Kauno S. Žuko taikomosios dailės technikume (dabar Kauno kolegijos Menų ir ugdymo fakultetas) vadovaujamas aistringo orientalizmo adepto fotomenininko Mindaugo Dapkaus, fotografijos meistro Povilo Karpavičiaus ir tapytojo Donato Valatkos. 1987–1993 m. S. Kruopis tęsė studijas Vilniaus dailės akademijos (VDA) tapybos katedroje (dėstytojai Jonas Daniliauskas, Valentinas Antanavičius, Arvydas Šaltenis ir Kęstutis Zapkus, o baigiamojo darbo vadovas Linas Leonas Katinas). 1988–1991 m. dalyvavo dailininkų grupės „EA“ kūrybinėje veikloje (vėliau šioji transformavosi į grupę „Geros blogybės“). Jai vadovavo iš JAV į Akademiją atvykęs vizituojantis profesorius Kęstutis Zapkus, subrandinęs svarbų kūrybinį pėdsaką apie jį susibūrusių naujovių ištroškusių studentų gyvenime ir kūryboje.


S. Kruopio dvasinę evoliuciją ženkliai paveikė trys kūrybinės išvykos į užsienį. Pirmoji − 1992 m. 3 mėnesių stažuotė Vokietijoje, Loburgo pilyje, Miunsteryje suteikė impulsą Nidos dailininkų kolonijos tradicijų atgaivinimo idėjai. Antroji – 1996 m. 3 mėn. kūrybinė stipendija Indijoje daugybės įstabių šventyklų miestuose Majapūryje, Džaganatha puryje, Vrindavane, ir trečioji 2001 m. 3 mėn. pas prof. Kamal Kapurą Madhuroje sustiprino jo kūryboje anksčiau gyvavusias orientalistines ir spalvingumo tendencijas.


Nuo 1995 m. S. Kruopis ėmėsi organizuoti kasmetinius tarptautinius tapybos plenerus Nidoje, o nuo 1999 m. tapo ekspresionistinės menininkų asociacijos „Tiltas“, tęsiančios vokiečių ekspresionistų grupuotės „Brücke“ judėjimo tradicijas, įkūrėjas ir pirmininkas. Jis ilgainiui tapo ir kitų organizacijų, tokių kaip Lietuvos dailininkų sąjunga (nuo 1995 m.), Lietuvos ir Indijos bendrijos (nuo 1996 m.), Esslingeno (Vokietija) tapytojų gildijos (nuo 2006 m.), „Europa–Focus“ menininkų asociacijos (nuo 2013 m.), Baltijos regiono menininkų „ARS Arrakoski“ galerijoje Suomijoje (nuo 2014 m.), nariu. Taip pat priklauso ir yra Ukrainos Dailės Akademijos dailininkų rezidencijos Tulčine, „Kazackaja levada“narys nuo 2018m.


Dailininkas taip pat yra aktyvus literatūrinės veiklos srityje, daug metų rašo dienoraščius, filosofinius esė, apmąstymus apie meninės kūrybos procesą, leidžia įvairiausius meninio gyvenimo aktualijoms skirtus leidinius, yra daugybės straipsnių autorius Lietuvos ir tarptautinėje spaudoje.


Kruopio meninės veiklos fonde – per 50 plenerų įvairiose šalyse, daugiau nei 90 personalinių ir 570 grupinių parodų. Jo paveikslai puošia daugybę interjerų Lietuvoje ir užsienyje (Kopenhagos „Projekt“ galeriją (Danijoje) nuo 1992 m., Sardinijos saloje, Bosos mieste „La Pishedda“ viešbutį (Italijoje), nuo 1999 m. ar „Danijos Sydbanką“ banką Svenborge nuo 1992 m. ir kt.), saugomi įvairiose privačiose ir valstybinėse kolekcijose, pavyzdžiui, Lietuvos Respublikos Seime, Šiaulių „Aušros“ muziejuje, Neringos istorijos muziejuje, LR seime, Pagėgių Vydūno viešojoje bibliotekoje, N. Akmenės viešojoje bibliotekoje ir kitur. Užsienyje - paveikslų yra Armėnijos nacionaliniame dailės muziejuje Jerevane, Kaliningrado valstybinėje dailės galerijoje (Rusijoje), Krokuvos Popiežiaus Jono Pauliaus II muziejuje (Lenkijoje), Kijevo I. Kavaleridzės muziejuje (Ukrainoje), Darso istorijos muziejuje Prerowe (Vokietijoje) ir kitur.


Akad. Antanas Andrijauskas

Comments


bottom of page