top of page
Ieškoti

Vitražo paroda 2G. EZOTERIKA IR ABSTRAKCIJA


Gerardas Algirdas Stanislovas Šatūnas & Gerardas Raitas Šatūnas


Parodos pavadinime yra tarsi užkoduota žinutė. 2G yra dviejų Gerardų – tėvo ir sūnaus duetas, na, o ezoterika bei abstrakcija – skirtingos autorių plėtojamos temos. Kūriniai įgyvendinti šiuo metu primiršta ir parodinėse salėse reta monumentaliosios dekoratyvinės dailės rūšimi – vitražu. Parodos autoriai šiuo metu gyvena ir kuria Druskininkuose.


Gerardas Algirdas Stanislovas Šatūnas, 1962 m. baigęs Kauno Politechnikos institutą Statybos ir architektūros fakultetą, dirbo Šilutėje vyriausiuoju architektu. 1971 m persikėlė į Druskininkus, kur toliau tęsė darbą Valstybinio instituto „Komprojekto“ filiale. Kai tapo laisvesnis nuo pagrindinio darbo (projektavimo), ėmėsi fotografijos meno ir širdžiai mielo – „žaidimo“ spalvomis ir linijomis su spalvotais stiklais – vitražo meno. Vitražų kūrimas G. A. S. Šatūnui – tai kūryba, kuri semiasi idėjų iš fotografijų, aplinkos stebėjimo. Savo simpatijas menininkas atiduoda tradicinio vitražo, plono stiklo ir švino konstrukcijos, technikai.


Užsisvajojus ir įkvėpimui atėjus, plonas stiklas ima jungtis su švinu, taip gimsta kūriniai, taip gimsta jo abstrakcijos. Tai kūriniai, nesusiję su realybe, neatkartojantys nė vieno žinomo daikto ar reiškinio. Abstrakcija dažniausiai kuriama be parengtinio piešinio, kylanti spontaniškai iš dailininko santykio su plokštuma ir medžiaga, laisvai vystoma tema ir kompozicija. Kūriniai originalūs ir nepakartojami. Išraiškinga, ryški spalvų paletė, kuri suteikia abstrakcijai savitas nuotaikas. Stebina, neįpareigoja ir neapsunkina žiūrovo iš anksto užduotomis temomis, o kiekvienas abstrakcijoje gali regėti tai, ką nori. G. A. S. Šatūnas sąmoningai nesuteikia darbams pavadinimo, kad neįspraustų darbų ir žiūrovo į rėmus. Autorius nori, kad kiekvienas galėtų kūrybiškai pažvelgti į kūrinį ir pasirinkti ar suteikti jam pavadinimą.


Su vitražo menu G. A. S. Šatūną supažindino jo brolis Konstantinas Eugenijus Šatūnas. Baigęs Vilniaus Dailės institute vitražą, brolis kvietė į pagalbą vykdant įvairius užsakymus. Taip G. A. S. Šatūnas išmoko vitražo kūrimo paslapčių dirbdamas kartu su broliu. G. A. S. Šatūnas vis mokosi ir tobulina savo vitražo kūrimo techniką, nebijodamas prisipažinti apie dar neatrastus vitražo meno kelius.


Menininkas Gerardas Raitas Šatūnas (Gerardo Algirdo Stanislovo sūnus) baigė Talino dailės akademiją ir jo kūrybinį rinkinį sudaro tapybos, grafikos darbai ir vitražai. Autorius kūrybą pristatė Lietuvos, Estijos, Rusijos, Švedijos, Belgijos, Danijos ir Nyderlandų parodų salėse. Šioje parodoje Gerardas R. Šatūnas simboliškai pakviečia žiūrovą į savo paslaptingą kūrybinį pasaulį, pilną mistikos ir mitologijos. Žodis ezoterika kilęs iš graikų kalbos ἐσωτερικός (esôterikos), kaip žodžio ἐσω (esô) išvestinė sąvoka, reiškianti „susijęs su tuo, kas yra viduje, kas yra slapta, mistiška“. Ezoterinės žinios buvo prieinamos tik siauram atsidavusiųjų ratui arba specialiai išmokytiems asmenims.


Parodoje eksponuojami nedidelio formato kūriniai, preciziškai sukomponuoti iš įvairiaspalvių stiklo gabalėlių, sutvirtintų švino karkasu. Apvaliuose meno kūriniuose susijungia dvi medžiagos: stiklas ir metalas. Trapumas ir tvirtumas, laikinumas ir ilgaamžiškumas. Tapybiški figūriniai, astrologiniai motyvai apipinami abstrakčiomis ryškiaspalvėmis geometrinėmis formomis. Nesudėtingų kompozicijų vitražo kūriniai pilni užkoduotų simbolinių prasmių. Kūriniai ne iš karto atsiveria žiūrovui, reikia ypatingo susikaupimo, simbolių prasmių perpratimo.


Pastaruoju metu menininkas Gerardas Raitas Šatūnas daugiausiai specializuojasi ir kuria vitražo srityje. Kūryboje naudoja geležies oksidą kontūrams piešti ir glazūras spalvoms ir pustoniams išgauti. Stiklo detalės kaitinamos iki 730 laipsnių įkaitintoje krosnyje, kartais net iki penkių kartų. Ir tik po to detalės jungiamos švino profiliais ir lituojamos. Autoriaus teigimu, vitražo technika yra pakankamai sunki ir nenuspėjama, o šiais laikais – reta ir nepelnytai užmiršta.


Kuratorė Asta Fedaravičiūtė-Jasiūnė

Comentarios


bottom of page